Weer Voorburg  

   

Bezoekers  

Vandaag1097
Gisteren1899
Deze week13417
Deze maand74448
Totaal1306002

Actueel

Guests : 70 guests online
   
   
   
×

Warning

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING

Error loading component: com_users, Component not found

Onze redactie van o.a. het Haags Dagblad.nl werkt nauw samen met De Week, de grootste krant van de Costa Blanca. Uitgever Barbara Martens heeft dan ook een spraakmakend weekblad neergezet

Barbara

 

Route door Finestrat

FINESTRAT – In Finestrat werd afgelopen week een nieuwe toeristische route officieel in gebruik genomen. Burgemeester Honorato Algado en provinciaal presidente Luisa Pastor wijdden de route ‘Descubre Finestrat’ (ontdek Finestrat) vorige week donderdag in. In en om het oude centrum zijn veertien informatieborden neergezet waarop de toerist meer te weten kan komen over de belangrijkste bezienswaardigheden van de plaats. Een route langs alle veertien borden leidt automatisch door de mooiste straatjes en langs de mooiste uitzichten. Ook zijn er aantrekkelijke elementen voor kinderen toegevoegd zodat de route ook geschikt is voor gezinnen. De burgemeester zei te hopen dat Finestrat met deze route nog aantrekkelijker wordt voor bezoekers die in de omgeving verblijven.

Marina Alta presenteert ‘Ruta de los Riu Rau’

MARINA ALTA – Een aantal plaatsen in de streek Marina Alta zal op de grootste Spaanse toeristische beurs, de FITUR, een gezamenlijk project presenteren. Het gaat om de ‘Ruta de los riu rau’, een route die langs een aantal van deze voor de Marina Alta zo typische bouwwerken gaat. Riu raus zijn een soort overdekte ve­randa’s met ronde bogen, waaronder in vroeger tijden druiven te drogen werden gelegd, om er rozijnen van te maken. In de Marina Alta is nog een aantal prachtige riu raus bewaard gebleven en de gemeenten Jávea, Jesús Pobre, Ondara, la Jara, Teulada, Gata, Benissa, Parcent, Benitachell, Llíber en Pedreguer werken samen om hier bekendheid aan te geven. De FITUR wordt van 22 tot 26 januari in Madrid gehouden.

Altea gaat meer boetes uitdelen

ALTEA – De gemeente Altea is afgelopen week begonnen met het in de praktijk brengen van beslissingen die in mei 2013 werden genomen.

Dat betekent dat er boetes zullen worden uitgedeeld als burgers worden betrapt op overtredingen, zoals het niet opruimen van hondenuitwerpselen en het bekladden van gemeentemeubilair. Ook zal strenger worden toegezien op de activiteiten van bedelaars. De boetes kunnen uiteenlopen van 30 euro voor kleine overtredingen tot 500 euro voor grotere. De gemeente zegt dat openbare ruimten zoals parken en plantsoenen voor iedereen zijn en dat het niet zo kan zijn dat kinderen ergens niet kunnen spelen omdat er zoveel hondenpoep ligt.

Calp richt zich op wieler- en gezondheidstoerisme

CALP – Nu de periode van de toeristische beurzen weer is aangebroken, proberen de verschillende kustplaatsen in de provincie Alicante zich te onderscheiden van andere plaatsen door hun sterke kanten naar voren te halen. Zo wil de gemeente Calp verder voortborduren op een sector die ze sinds jaar en dag al aantrekt: het wielertoerisme. Nu vrijwel elke professionele wielerploeg in de winter een aantal weken naar Spanje komt, is dat een interessante doelgroep. Om die doelgroep heel direct te bereiken, had de gemeente Calp zelfs een stand op de fietsbeurs Velofollies die afgelopen weekend in het Belgische Kortrijk werd gehouden. Een andere tak van toerisme waar volgens Toerisme-wethouder Jan van Parijs mogelijkheden liggen, is het gezondheidstoerisme en dan vooral de toeristen die voor dat doel vanuit Scandinavië komen. Calp was dus ook aanwezig op de toeristische beurs in Oslo en zal ook naar Helsinki gaan. Verder staan nog tien andere beursbezoeken gepland dit voorjaar, waaronder de vakantiebeurs in Utrecht en toeristische beurzen in Brussel en Gent.

 

Persbericht Consulaat der Nederlanden La Nucia

Paspoort twee keer zo lang geldig, ID-kaart zonder vingerafdrukken

COSTA BLANCA - Vanaf afgelopen maandag 20 januari 2014 worden er geen vingerafdrukken meer opgenomen bij de aanvraag een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart).

Bij de aanvraag van een paspoort worden dan nog maar twee vingerafdrukken opgenomen in plaats van vier. Zondag 9 maart 2014 worden de paspoorten en identiteitskaarten met een geldigheidsduur van 10 jaar voor volwassenen ingevoerd. Op dit moment is een paspoort 5 jaar geldig. Met de uitgave van de nieuwe paspoorten en identiteitskaarten vanaf 9 maart 2014 veranderen ook de (maximale) tarieven voor de reisdocumenten. Een paspoort aangevraagd bij de Ambassade of het Consulaat kost nu maximaal € 84,80 en zal straks voor mensen van 18 jaar en ouder       € 131,11 kosten. Dit paspoort is dan wel twee keer zo lang geldig als nu het geval is. Met de invoering van de nieuwe 10 jaar termijn zullen de paspoorten afgegeven worden onder de noemer “Minister van Buitenlandse Zaken” in plaats van “Ambassadeur te Berlijn”.

Een identiteitskaart die straks tien jaar geldig is, kost dan voor volwassenen € 118,25. Het kost nu € 79,35. De identiteitskaart kost voor jongeren tot en met 13 jaar nu € 69,30. Met ingang van 9 maart 2014 wordt het tarief voor alle minderjarigen € 93,66.

H.E. (Eric) Durieux – Consul

Alfaz promoot filmfestival en natuurpark

ALFAZ DEL PI – Veel gemeenten uit de provincie Alicante zijn deze week aanwezig op de grootste Spaanse toeristische beurs, de FITUR, die van 22 tot 26 januari in Madrid wordt gehouden.

En elke gemeente promoot op die beurs iets wat die plaats onderscheidt van andere. De gemeente Alfaz grijpt de beurs aan om de 26e editie van het filmfestival aan te kondigen en het affiche van dat festival te presenteren. Ook schenkt Alfaz aandacht aan het natuurpark Sierra Helada en promoot de naar dit park genoemde koffie ‘Serra Gelada’ die op de markt wordt gebracht door een koffiebar in Albir.

Llíber en Benitachell voor meer dan 70 procent buitenlands

MARINA ALTA – Tien jaar geleden was het aan de Costa Blanca nog nieuws als een plaats meer buitenlandse inwoners had dan Spaanse. Inmiddels is dat in een groot aantal kustplaatsen en plaatsen op de tweede lijn het geval en er zijn zelfs al plaatsen waar tweederde van de bevolking een andere dan de Spaanse nationaliteit heeft. Benitachell en Llíber, beide gelegen in de Marina Alta, spannen helemaal de kroon. Op 1 januari 2014 blijkt in deze twee plaatsen meer dan 70 procent van de bevolking uit het buitenland afkomstig te zijn. In Llíber ligt het percentage op 70,30, in Benitachell zelfs op 71,35 procent. In tien andere plaatsen in de Marina Alta wonen meer buitenlanders dan Spanjaarden. Hoewel gedurende het jaar 2013 1520 buitenlandse inwoners zich uit de bevolkingsregisters in de Marina Alta lieten uitschrijven, bleef de buitenlandse bevolking in de genoemde twee plaatsen doorgroeien. De buitenlanders die vertrokken zijn vooral Colombianen en Equadorianen, die op zoek waren naar werk. Het aantal gepensioneerde buitenlanders dat afkomstig is uit landen als Groot-Brittannië, Duitsland, België, Frankrijk en Nederland groeit in de meeste plaatsen nog steeds.

Gastronomisch Valentijnsvenement

SANTA POLA – De gemeente Santa Pola is bezig een gastronomisch evenement te organiseren dat de naderende Valentijnsdag als thema heeft. ‘Santa Pola enamora’ begint op donderdagmiddag 6 februari en duurt tot zondagavond 9 februari. In de tent op de binnenplaats van het kasteel worden stalletjes met gastronomische producten neergezet en de restaurants bieden speciale menu’s aan. Horecagelegenheden die actief willen deelnemen aan het evenement kunnen zich nog tot eind januari opgeven bij het toeristisch informatiekantoor.

Clooney verstopt zich in Valencia

VALENCIA – Afgelopen zondag kwam de populaire acteur George Clooney aan op het vliegveld van Valencia. De acteur speelt een rol in de Disney-film ‘Tomorrowland’, die gedeeltelijk wordt opgenomen in de Ciudad de los Artes y de las Ciencias in Valencia.

Hoewel er veel pers op het vliegveld en ook bij het hotel stond, slaagden de fotografen er alleen in één ietwat bewogen foto van de acteur te nemen, terwijl hij al in de auto zat die hem naar het hotel moest brengen. Het hotel werd, zodra de acteur was aangekomen, hermetisch afgesloten en handtekeningenjagers hadden ook geen succes: zelfs het raampje van de auto ging niet naar beneden toen fans de acteur toeriepen. Een half uurtje voor de aankomst van Clooney was ook medespeler Hugh Laurie al aangekomen in het luxe hotel. De hoofdrolspeler van de serie ‘House’ veroorzaakte wat minder ophef dan zijn populaire collega maar ook hij wilde geen enkele journalist te woord staan. De opnamen van ‘Tomorrowland’ begonnen de dag na aankomst van de beide acteurs en ze zullen naar verwacht wordt voortduren tot aanstaande zondag. Over de inhoud van de peperdure film is weinig bekend gemaakt.

Vogelgriep in Spanje maakt menselijke slachtoffers?

MADRID - Al dagenlang berichtten de Spaanse media over het rondwaren van de vogelgriep (Gripe A) in Spanje, die dodelijke slachtoffers zou hebben geëist. Dit zorgt echter voor onterechte paniek, aldus meldden gezondheidsdeskundigen in een reactie op de Spaanse televisiezender La Sexta.

Het virus dat rondwaart in Spanje is een variant van het virus H1N1. Dit is een subtype van het griepvirus 'influenza A'. Onder de H1N1-varianten komt ook Mexicaanse griep voor en het is van oorsprong een vogelgriepvirus. H1N1 als type virus is ook verantwoordelijk voor varkensgriep. De mensen die op dit moment in Spanje zijn overleden als gevolg van het H1N1-virus behoorden al tot de risicogroepen. Ze waren ouder dan 65 jaar en leden al aan een ander ziektebeeld waardoor hun weerstand was verminderd. Het is volgens deskundigen heel normaal in de winterperiode dat mensen overlijden aan de gevolgen van ernstige griep. Er wordt ten onrechte gesproken over het vogelgriepvirus. Volgens artsen is de variant griep die nu rondwaart hetzelfde als andere jaren. Het enige verschil is dat de epidemie twee weken eerder uitbreekt dan normaal. Daar moet nog bij worden gezegd dat men in Spanje over een epidemie spreekt zodra het aantal mensen dat de griep heeft gro­ter is dan op hetzelfde moment een jaar eerder. Ook het aantal mensen dat eraan bezweken is, moet volgens de experts in een context worden geplaatst. In de meest ernstige gevallen van mensen die zijn opgenomen in ziekenhuizen verspreid over Spanje, gaat het om personen die ouder zijn 65 jaar. 78 procent daarvan behoorde al tot een risicogroep. Ter vergelijking: in het winterseizoen 2012-2013 ging het om 525 ernstig zieken waarvan er 54 zijn overleden. In 2011-2012 ging het om 609 ernstig zieken en 50 doden en in 2010-2011 overleden 192 mensen van de 1.621 ernstige gevallen. Op dit moment heerst er een griepepidemie in acht Spaanse regio's: Aragon, Asturias, Balearen, Catalonië, Madrid, Navarra, Baskenland en La Rioja. Symptomen van het H1N1-virus lijken erg op normale griepverschijnselen zoals koorts, keelpijn, pijnlijke hoest, spierpijn, vermoeidheid en in sommige gevallen braken en diarree. Als belangrijkste voorzorgsmaatregel geldt het halen van een griepprik. Schud verder niet de hand van mensen die ziek overkomen en probeer grote massa's mensen te vermijden. In Spanje krijgen risicogroepen vaak al een oproep om zich te laten inenten van hun huisarts in het lokale gezondheidscentrum.

Catalaans parlement stemt over recht op referendum onafhankelijkheid

BARCELONA – Afgelopen donderdag stemde het Catalaanse parlement voor een motie om de centrale regering in Madrid toestemming te vragen voor het houden van een referendum over onafhankelijkheid.

Het is een mijlpaal in jaren van demonstraties en strijd voor een onafhankelijker Catalonië. Volgens de internationale pers is de stemming ook deels symbolisch. Catalonië kan Spanje wel vragen om het recht om per referendum te stemmen over onafhankelijkheid, maar Madrid kan altijd nog nee zeggen, want Madrid blijft de baas en zegt waarschijnlijk ook nee. Ten­minste premier Rajoy heeft dat tot nu toe altijd volgehouden. Hij baseert zich hierbij op de Spaanse grondwet die zegt dat referendums die invloed hebben op Spanje als geheel ook nationaal gehouden moeten worden. De huidige regering heeft nog steeds de absolute meerderheid, maar zelfs de grootste oppositiepartij, PSOE, is tegen een referendum over Catalaanse onafhankelijkheid. De kans is groot dat de stemming van vorige week in Catalonië wel de behoefte die er bestaat om gescheiden van Spanje verder te gaan, aanwakkert. Bovendien kan een voor de onafhankelijkheid positieve uitkomst ook andere regio's in Europa, die streven naar meer onafhankelijkheid stimuleren hun strijd intensiever te voeren. Na de stemming is in elk geval duidelijk waar de verschillende partijen in het parlement van Catalonië voor staan. De meerderheid van de Catalanen voor het recht op het houden van een dergelijk refe­rendum. Circa de helft is voor en de andere helft tegen meer soevereiniteit. De voorstanders worden echter een stuk minder wanneer onafhankelijkheid betekent dat de regio ook niet meer bij de EU of NATO hoort.

Slecht weer plaagde Andalusië afgelopen weekend

ALMERÍA – Het sneeuwde afgelopen weekend in de enige woestijn die Europa rijk is. Deze ligt in de Zuid-Spaanse provincie Almeria.

Normaal zindert het er van de hitte, nu echter viel er sneeuw. De Andalusische alarmdiensten samen ontvingen honderden meldingen van incidenten door noodweer. Omgevallen bomen en gekantelde vrachtwagens in Huelva, waar het stormde, diverse afgesloten wegen in Almería, Granada en Jaén vanwege sneeuw en regen die met bakken uit de lucht kwam langs de oostkust van de provincie Málaga. Het normaal zo zonnige gedeelte van Spanje had het zwaar te verduren. Op veel hoger gelegen wegen in het oosten van Andalusië waren sneeuwkettingen hard nodig en de pas die de kust van Granada met Granada-stad verbindt via de Sierra Nevada – El Puerto de la Ragua - was afgesloten. In de Alpujarras, op de zuidhellingen van de Granada hadden sneeuwschuivers een zware taak en de kustplaats Torrox kreeg maar liefst meer dan 100 liter water per vierkante meter binnen een uur te ver­werken. In Huelva werd in verschillende (sociale) media al gesproken over een 'tornado'. Het waaide er zo hard dat vele bomen omvielen, een vrachtwagen is gekanteld, het glas van een school in de stad Huelva brak en mensen gewond raakten door rondwaaiende reclamezuilen, vallende dakdelen of lantarenpalen die bezweken onder het geweld. De veerdiensten die Almería-stad met het in Noord-Afrika gelegen Spaanse Melilla verbinden waren gesloten en ook tussen Gibraltar en het Spaanse Ceuta en Marokko was geen passagiersvervoer.

Grootste stroom nieuwe klanten komt van Rabobank

SPANJE - Alex Vermogensbeheer doorbreekt de grens van 2 miljard euro. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vermogen te beleggen en doen dat bij Alex.

Afgelopen maand bereikte Alex een nieuwe mijlpaal met 2 miljard euro aan beheerd vermogen. De afgelopen tijd kozen ruim 500 nieuwe klanten ervoor om hun geld van de spaarrekening naar vermogensbeheer over te hevelen. De spaarrente is de afgelopen jaren zover gedaald dat veel mensen een andere manier zoeken om rendement op hun spaargeld te behalen. “Ondanks het optimisme is het herstel van de economie nog fragiel. Beleggers zijn voorzichtig en kiezen daarom voor ons actieve vermogensbeheer. Als één van de weinige banken beleggen we tijdelijk minder of zelfs even niet in aandelen als wij vinden dat de beurzen tegenzitten”, aldus Fernando Hagel Franco, directeur Alex Vermogensbeheer. “Daarnaast willen klanten geen ingewikkelde kostenstructuur. Onze prestatievergoeding over de daadwerkelijke vermogensgroei spreekt daarom veel mensen aan.”

Bouwplannen verkeersader Burgos wekken woede op in heel Spanje

MADRID - Het is al ruim een week onrustig in de Spaanse stad Burgos met demonstraties, rellen tussen betogers en politie en zelfs gewonden. Na enkele dagen sloeg de vonk van frustraties over naar andere Spaanse steden. Vorige week togen in 46 Spaanse steden mensen de straat op uit steun voor de betogers in Burgos in een massale uiting van frustratie over overheden die zaken verkeerd aanpakken en hun prioriteiten verkeerd leggen. Een demonstrant in Burgos verklaart tegen de Spaanse pers dat er eerder in de stad de benodigde 13.000 euro voor de renovatie van een crèche niet vrij konden worden gemaakt, waardoor die crèche nu is gesloten. De stad telt 18.000 werklozen en de gemeente zelf staat zwaar in het rood. Desondanks werd gekozen voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage en het vernieuwen van een drukke straat voor 8 miljoen euro. De verontwaardiging nam toe toen bekend werd dat de directeur van het bedrijf dat de werkzaamheden zou gaan doen eerder voor corruptie gevangen heeft gezeten en deels eigenaar is van de regionale krant. Dat de burgemeester in eerste instantie het vreedzame protest negeerde, hielp ook niet mee de gemoe­deren te sussen. De betogers hebben genoeg van alle corruptie en de hoge werkloosheid. Naar aanleiding van alle ophef heeft de burgemeester van Burgos besloten de bouwwerkzaamheden tijdelijk stil te leggen. Burgers hebben hem verzocht het geld dat ervoor is begroot in sociale projecten in de wijk te steken.

Benissa wil bedrijven-innovatiecentrum openen

BENISSA – De gemeente Benissa heeft een mooie nieuwe bestemming gevonden voor het gebouw waar vroeger het Franciscaner seminarie was gevestigd.

Het uit 1915 stammende gebouw zal worden omgevormd tot een innovatiecentrum voor bedrijven. De gemeente heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met de Escuela de Organización Industrial (EOI). Het innovatiecentrum gaat in de komende maanden dertig bedrijven die gevestigd zijn in de Marina Alta selecteren en deze bedrijven helpen om te innoveren. De bedrij­ven krijgen de beschikking over een coach die hen helpt bij die innovatie. Het innovatiecentrum helpt de bedrijven competitiever te worden. Het project is begroot op 320.000 euro waarvan 12.500 euro zal worden betaald door de gemeente Benissa en de rest door het Europese fonds voor regionale ontwikkeling Feder.

 

Ook populair in Spanje

Ook de Nederlanders die in Spanje wonen zijn enthousiast over het vermogensbeheer van Alex. “We hebben het afgelopen jaar gemerkt dat mensen de hoop op hogere spaarrentes opgegeven hebben en een alternatief zoeken. Bij vermogensbeheer hoeven ze zelf ook niet actief met hun vermogen bezig te zijn en Alex heeft met een gemiddeld rendement van 70% over de afgelopen vijf jaar wel bewezen een uitstekend beheerder te zijn” vertelt Kaspar Huijsman, directeur van Alex Spanje en Portugal. “Een deel van onze klanten had zijn geld op Spaanse banken staan maar we zien ook dat veel mensen het bij de grote banken in Nederland weghalen.”

 

Interessante Moorse vondsten in Denia

DENIA – Bij opgravingen in een achttiende-eeuws pand in het centrum van Denia hebben archeologen interessante vondsten gedaan. Het pand in de calle Ramón y Cajal bracht twintig fragmenten van Moors pleisterwerk uit de twaalfde eeuw aan het licht. De fragmenten zouden hebben gediend als versiering van een boog die naar een binnenplaats moet hebben geleid. Volgens de gemeente-archeoloog gaat het om ‘onver

valste schatten’. De stukken pleisterwerk zijn gedecoreerd met geometrische en grafische motieven. De archeologen hebben inmiddels sporen gevonden van twee woningen uit de Moorse tijd, waarvan er eentje helemaal vernield is. Van de andere zijn wel resten aangetroffen, zoals de nu gevonden stukken pleisterwerk, maar ook stukken van de binnenplaats en vloertegels. In een ander deel van de wo­ning werden muurschilderingen uit de zeventiende eeuw gevonden.

 

Ouders Benidorm protesteren tegen bezuinigingen op schoolbussen

BENIDORM – In Benidorm is met grote verontwaardiging gereageerd op de plannen van de Valenciaanse autonome regering om te gaan bezuinigen op de schoolbussen.

Zoals vorig jaar al in veel andere plaatsen in de provincie Alicante gebeurde, heeft de Generalidad Valenciana voor het schooljaar 2014-2015 ook in Benidorm een maatregel aangekondigd waarbij de afstand van school tot woning hemelsbreed wordt betekend in plaats van via de weg. Als een kind dichter bij school woont dan de genoemde drie kilometer krijgt het geen beurs meer die recht geeft op het vervoer per schoolbus. Door de verandering in de berekening vervalt voor drieduizend kinderen de beurs en veel ouders komen daardoor in de problemen. Om te protesteren besloten veel ouders de afgelopen week dan maar helemaal geen gebruik te maken van de schoolbus. Sommige ouders brachten hun kind met de auto maar er waren er ook velen die al die kilometers te voet kwamen afleggen om hun protest duidelijk te maken. De protesten kwamen vooral voor bij het schoolcomplex Salto de Agua, waar veel leerlingen zijn die verder weg wonen.

Benidorm wil rechtstreekse bus van hogesnelheidsstation in Villena

BENIDORM – De gemeenten Benidorm en Villena zijn bezig afspraken te maken over het inzetten van een directe busverbinding tussen het station van de hoge­snelheids­trein in Villena en de stad Benidorm. In eerste instantie trachtte de gemeente Benidorm zo’n directe busverbinding vanuit het eindstation Alicante van de grond te krijgen, maar dat lukte niet. Omdat de reizigers er nu vaak langer over doen om van Alicante naar Benidorm te komen dan van Madrid naar Alicante, werd gezocht naar een andere oplossing. Het voorlaatste station van de hogesnelheidstrein is Villena en daar lijkt het eenvoudiger te regelen dat daar altijd een directe bus klaarstaat als de trein stopt. De gemeente Villena is in het plan geïnteresseerd omdat het tot nu toe nauwelijks baat heeft gehad bij het nieuwe station, dat ver buiten de stad ligt en moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Honden vergiftigd in Foietes

BENIDORM – De lokale politie van Benidorm is een onderzoek begonnen na de dood van minimaal drie honden. De dieren zijn waarschijnlijk door vergiftiging om het leven gekomen nadat hun baasjes met de honden in een dennenbos bij de wijk Foietes hadden gewandeld. In dit dennenbos laten veel mensen hun hond uit en de politie heeft dan ook een waarschuwing doen uitgaan. Eén van de honden overleed binnen een half uur nadat ze even verdwenen was en toen waarschijnlijk iets heeft gegeten. Hoewel niet duidelijk is wat het dier heeft gegeten, is vrijwel zeker dat het om een sterk gif ging. Het is overigens niet zeker dat er opzet in het spel is. Het kan ook gaan om chemische resten in landbouwafval of een giftige paddestoel, hoewel het in dat geval erg toevallig is dat binnen korte tijd drie honden het slachtoffer werden.

 

Kostbare omheining schermt toekomstige botanische tuin af

ROJALES – In de gemeente Rojales werd afgelopen week een omheining van dennenhout gepresenteerd die de afscheiding moet vormen van een toekomstige botanische tuin.

Het gaat om een ambitieus project binnen het natuurpark Lagunas de Torrevieja y la Mata en juist omdat de botanische tuin ín dit natuurpark komt te liggen, wilde men de afscheiding zo natuurlijk mogelijk maken. Daarom is gekozen voor hout van wilde dennen. De omheining is 2,5 kilometer lang en kostte de Comunidad Valenciana 352.987 euro. Aan de aanleg van het botanisch park ‘Lo marabú’ wordt in de loop van dit jaar begonnen. Het moet een tuin van autochtone flora en fauna worden.

Voorbereidende werkzaamheden nieuwe marktgebouw begonnen

ELCHE – In Elche is begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe overdekte marktgebouw. Op de Plaza de la Fruta begonnen graafmachines afgelopen week met het verwijderen van het asfalt, zodat archeologen kunnen inspecteren of er zich onder de grond eventueel belangrijke oude resten bevinden. Pas als deze mogelijke resten zijn geïnventariseerd, wordt aan de eigenlijke bouw begonnen. Dat deze voorzorgsmaatregelen niet overbodig zijn, bleek al snel. Bij de eerste voorzichtige graafwerkzaamheden stuitte men meteen op oude muren die zich vlakbij het nieuwbouwgedeelte van het stadhuis bevinden. De werkzaamheden gingen toen verder met de hand om eerst te kunnen identificeren om wat voor resten het gaat, voor men verder gaat met graven. Elche is, net als bijvoorbeeld Denia en Villajoyosa, een stad waar al duizenden jaren mensen wonen en waar vrijwel elke steen die opgetild wordt een archeologische vondst oplevert.

Toeristisch informatiekantoor Explanada dicht

ALICANTE – Het toeristische informatiekantoor aan de Explanada in Alicante is sinds afgelopen week gesloten. De plotselinge sluiting is het gevolg van een reorganisatie van de gemeentelijke kantoren waardoor een aantal departementen zijn verhuisd naar het gebouw naast de Explanada, waar tot voor kort de Kamer van Koophandel was gevestigd. Om de huur van dat gebouw te bekostigden zegde de gemeente de huur van een aantal andere panden op en het voorname pand waar het informatiekantoor was gevestigd, was er daar één van. Het is wel de bedoeling dat er op korte termijn ergens anders aan de explanada een nieuw kantoor geopend wordt maar voorlopig moet de gemeente Alicante het eventjes met maar één toeristisch informatiekantoor doen, dat aan de Rambla is gevestigd.

El Campello met hondenstrand op FITUR

EL CAMPELLO – Na het enorme succes afgelopen zomer van het eerste en enige hondenstrand in de provincie Alicante, dat aan de Punta del Rui Sec in El Campello, gaat de gemeente El Campello zich steeds meer profileren als toeristische bestemming voor hondenbezitters.

Om die reden had de gemeente onlangs al een stand op de internationale hondententoonstelling in Alicante en is er bovendien een speciale folder uitgegeven. Ook op de grootste toeristische beurs van Spanje, de FITUR, die van 22 tot 26 januari in Madrid wordt gehouden, presenteert El Campello het hondenstrand. In tegenstelling tot vorig jaar is er nu ook een hotel waar gasten met een hond welkom zijn De gemeente El Campello presenteert op de beurs in Madrid verder ook een moderne applicatie voor de mobiele telefoon, die praktische informatie geeft over zaken als restaurants, hotels, stranden en bezienswaardigheden en die verbonden is met de zogenoemde QR-codes die op informatiepalen in de stad staan. De informatie is verkrijgbaar in vijf talen, waaronder Nederlands.

 

Meer controle op achterlaten hondenuitwerpselen

SANTA POLA – De gemeente Santa Pola is een campagne gestart die het aanhoudende probleem van de hondenuitwerpselen op straat moet aanpakken.

Er zijn informatieposters opgehangen in meerdere talen en bovendien wordt er in de weken meer gecontroleerd door agenten. Zij patrouilleren vooral op de plaatsen waar de meeste hondenpoep wordt gesignaleerd en ze zullen eerder boetes gaan uitdelen. Volgens de gemeente gaat het er niet om dat er meer boetes worden uitgedeeld maar dat hondenbezitters zich bewust worden van de verantwoordelijkheid die ze hebben om Santa Pola schoon te houden. Terwijl de agenten het gedrag van de honden en hun baasjes in de gaten houden, controleren ze ook of de honden wel staan ingeschreven in de gemeente en over de verplichte chip beschikken.

Anti- overstromingswerkzaamheden Playa Lisa begonnen

SANTA POLA – Aan de Playa Lisa in Santa Pola is afgelopen week begonnen met werkzaamheden die moeten voorkomen dat er bij elke flinke regenbui overstromingen ontstaan. Er is nu een begin gemaakt in de calle Vicente Blasco Ibáñez, waar een afvoerkanaal wordt gemaakt, dat het overtollige regenwater moet afvoeren naar de zee. Dit kanaal moet volgens de gemeente helpen maar het zal het probleem, waarover al jaren wordt geklaagd door de bewoners van Playa Lisa nooit helemaal kunnen oplossen. Daarvoor is het grondwaterniveau te hoog. Wel hoopt de gemeente dat door het afvoerkanaal voorkomen kan worden dat de souterrains van de huizen onder water lopen bij elke regenbui.

Vreemde vangst

SANTA POLA – Een vissersboot uit Santa Pola trof afgelopen week een opmerkelijk voorwerp aan in het visnet dat uit zee werd opgetakeld. Het bleek een tweehonderd kilo zwaar projectiel te zijn, waarschijnlijk afkomstig van proeven van de Spaanse defensie. De vissers waarschuwden de Guardia Civil, die op haar beurt de speciale explosievenopruimingsdienst van defensie inschakelde om het projectiel uit het net te verwijderen en af te voeren.

Jeanne en Henk Kwawegen uit Benidorm 70 jaar getrouwd!

BENIDORM - Op 19-01-1944 zijn Henk en Jeanne in het huwelijksbootje getreden. Het was tevens de 23ste verjaardag van Henk. Zij hebben veel gelukkige jaren achter de rug waarin ze ook vaak gereisd hebben. Afgelopen zomer verkochten zij hun caravan omdat Henk wat minder ziet en hoort. Bij onze Nederlandse Caravan Club zijn zij zeer gezien. Ze overwinteren al 20 jaar in Benidorm en zorgden ervoor dat veel vrienden en bekenden ook naar Benidorm kwamen!!! Het echtpaar heeft geen kinderen, maar het feest hier werd met hun Nederlandse familie gevierd, namelijk in restaurant Valkenburg aan de boulevard. En de dag daarna bij de Chinees Da-Fa met de vele “Torre Coblanca” bekenden. Die wensen Henk en Jeanne dan ook vele gezonde jaren toe!!!

Goud voor kunstrijder Fernández

SPANJE – De Spaanse kunstrijder op de schaats Javier Fernández wist afgelopen weekend in Boedapest zijn Europese titel te prolongeren.

De 23-jarige Madrileen reed een foutloze kür en liet in de eindstand drie Russen achter zich. Fernández, die getraind wordt door de Canadese Olympisch medaillewinnaar Brian Orser, is komende maand in Sotsji de enige Spanjaard die kans maakt op Olympisch eremetaal.

 

Sangria moet uit Spanje of Portugal komen

SPANJE – Sangría mag alleen sangría heten als het gefabriceerd is in Spanje of Portugal.

Dat is het gevolg van een besluit dat vorige week genomen werd door het Europees Parlement over de bescherming en de etiketten van aromatische wijnen. In deze wetsaanpassing werden ook de kenmerken van Sangría aangepast. Vanaf nu is dat een drank die gemaakt is van rode wijn, water (al dan niet met bubbels), vruchtensap en eventueel stukjes vruchten en suiker, met een minimumalcoholpercentage van 4,5. Tot op heden was dat 7 procent. De Spaanse fabrikanten zijn blij met de aanpassingen, omdat nu vruchtenwijn die in het buitenland is geproduceerd, niet meer onder de naam sangría kan worden verkocht en er dus naar verwachting meer vraag zal komen naar de ‘echte sangría’.

 

Veel griep

COMUNIDAD VALENCIANA – Veel gezondheidscentra in de Conunidad Valenciana en dus ook in de provincie Alicante hebben de laatste twee weken te maken met lange rijen wachtende patiënten.

Dat is het gevolg van een griepgolf die is uitgebroken. Waar twee weken geleden op elke honderdduizend inwoners 25 mensen griep hadden, was dat een week later plotseling opgelopen naar 88, een stijging van meer dan 250 procent. Het ziekenhuis van Alicante moest een afdeling van dertig bedden, die gesloten was, in gebruik nemen omdat er plotseling zoveel mensen met ernstige griepklachten opgenomen moesten worden. Ruim negentig procent van alle mensen die zich meldden met griep hadden geen griepprik gehad. Veel van de zieken waren kinderen onder de vier jaar. Uit angst besmet te worden met de rondwarende griepbacillen besloten de afgelopen weken ook veel mensen alsnog de griepprik te gaan halen. In het ziekenhuis van San Juan meldden zich afgelopen donderdag 133 mensen voor de griepprik terwijl dat er een week eerder nog maar 11 waren. Het is overigens zeer gebruikelijk dat het aantal griepgevallen in de tweede helft van januari en de eerste helft van februari hoger is dan in de rest van het jaar.

 

Eerste bezoekers voor stichting Aap – Primadomus

VILLENA – Vorige week opende het Spaanse apenopvangcentrum van de Nederlandse stichting AAP, Primadomus in Villena, voor het eerst haar deuren voor een groepje bezoekers.

Primadomus heeft sinds enige tijd de toekenning op zak die het mogelijk maakt dat er bezoekers komen en de stichting wilde als eerste de bevolking van Villena de kans geven te komen bekijken wat er zich achter de normaal gesloten poorten in de Sierra de Salinas afspeelt. Twee groepjes van vijftien mensen, gevormd door gezinnen met kinderen, grepen de kans aan om de apen van Primadomus te komen bekijken. Ze waren onder de indruk van de ruimte, de rust en de goede verzorging die de dieren kregen en diverse bezoekers lieten een donatie achter. Het is de bedoeling dat de komende weekenden meer van dit soort bezoekersdagen worden georganiseerd, in een later stadium ook voor mensen van buiten Villena.

 

Vrouw en dochtertje omgekomen bij verkeersongeluk

TORREVIEJA – In Torrevieja kwamen vorige week donderdag een 40-jarige vrouw en haar tweejarige dochtertje om het leven toen de auto waarin ze zaten op een schoolbus botste.

Het ongeluk gebeurde om half drie ’s middags ter hoogte van kilometerpaal 55 op de N-332. De chauffeur en de begeleidster van de schoolbus, die op dat moment geen kinderen vervoerde, raakten beiden lichtgewond. Het is nog onbekend hoe het kwam dat de personenauto met grote vaart op de schoolbus botste.

 

Fiesta Holanda met gezellige Hollandse markt

Catral - Op dinsdagmiddag 28 januari 2014 wordt vanaf 13.00 uur voor de 1e keer van het nieuwe jaar “Fiesta Holanda” georganiseerd. De laatste Fiesta in december was weer een enorm succes.

Een record werd gebroken. Meer dan 600 bezoekers kwamen naar Marjal Plaza voor dit gezellige feest op zomaar een doordeweekse dag. Het altijd aanwezige marktje is langzamerhand naar volwassenheid aan het groeien. Maar wel met behoud van het knusse karakter van een Hollandse markt. Ook in het nieuwe jaar is er weer gebak, vers gebakken taarten, erwtensoep, rookworst, saté, gehaktballen, bitterballen, haring, makreel, paling, Hollandse kaas, Hollandse vleeswaren, etc.etc. Ook onze plantenboer doet in zijn stalletje goede zaken. Verder vindt u in de kraampjes een keur aan leuke hebbedingetjes, sierraden, parfum, sjaaltjes, Nederlandse boeken, ansichtkaarten, dameskleding, en nog veel meer. Ook het artistieke- en hobby aspect wordt niet vergeten. U kunt leuke schilderijtjes kopen of een afspraak maken met de schilderes voor een heuse schilderscursus. Een mobiele Neder­landse frites- en snackkraam en Het Hollandse Marktkraampje maken de markt compleet. Deze oergezellige middag is echt uniek voor de wijde omge­ving. Veel bezoekers maken ook gebruik van het speciale buffet. Vanaf 13.30 uur kunt u daarvoor terecht in restaurante “Marjal Plaza” voor slechts € 7,95 p.p.     (maximaal 140 personen. TIP: Reserveer om teleurstelling te voorkomen. telf: restaurante: 96 691 97 07). In de Pub kunt u zoals altijd gezellig dansen met muziek van “Alegria”. De toegang is natuurlijk gratis en parkeergelegenheid is er in overvloed. “Marjal Costa Blanca” is eenvoudig te bereiken via de AP-7, af­slag 730 (Catral/Crevillente) en dan: de witte bordjes “camping” volgen. Voor informatie surf naar: www.hollandeventsinspain.com en zie de advertenties in uw weekblad ‘de week’.

Spaanse dubbelslag in Dakar-rally

SPANJE – De Dakar-rally van 2014, die de afgelopen weken in Zuid-Amerika werd verreden, werd zowel bij de auto’s als bij de motoren een prooi voor Spaanse coureurs. Bij de auto’s trok Joan ‘Nani’ Roma aan het langste eind. Hij wist zijn teamgenoot en meervoudig winnaar Peterhansel net voor te blijven en is nu de derde deelnemer in de hele geschiedenis van de rally die zowel bij de motoren als bij de auto’s heeft gewonnen. Bij de motoren was het Marc Coma die de minste tijd nodig had om alle etappes af te leggen. De Spaanse motorcoureur won de Dakar-rally al voor de vierde maal en was deze editie onverslaanbaar. Hij had meer dan twee uur voorsprong op de nummer twee, ook een Spanjaard, Viladoms. Bij de trucks werd het team van de Nederlander De Rooij tweede, op slechts drie minuten van de Russische winnaar.

 

Steigerhouten (lounge) meubelen aan de Costa Blanca

BENIJOFAR - Medio september vorig jaar is Wesley Vroom een bedrijf in steigerhouten meubelen begonnen onder de naam PRIMADERA.

PRIMADERA heeft zijn werkplaats en showroom in Benijòfar, hier worden de steigerhouten meubelen op maat en naar de wens van de klant gemaakt. PRIMADERA maakt o.a. fauteuils, (lounge)banken, tafels, ligbedden, plantenbakken maar ook kasten en headboards voor bedden. Direct na de start van PRIMADERA bleek al dat de steigerhouten (lounge)meubelen in een grote behoefte voorzien, de robuuste meubelen kunnen het gehele jaar zonder problemen buiten blijven staan. De PRIMADERA steigerhouten meubelen zijn de perfecte meubels voor op uw terras. De meubelen zijn door de robuuste en authentieke uitstraling een geliefd product, bovendien is steigerhout onderhoudsvriendelijk, u hoeft de meubelen slechts te reinigen met een vochtige doek. PRI­MADERA levert ook de bijpassende kussens in diverse kleuren en kwaliteiten. Bezoek onze website: WWW.PRIMADERA.ES Bel of mail ons om vrijblijvend onze showroom te bezoeken en de mogelijkheden te bespreken: PRIMADERA steigerhouten meubelen - Calle Sierra de Alcaraz 18 - 03178 Benijofar (0034) 628 323 001 (Wesley) mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Europese Verkiezingen, stem in Calpe, uw thuis

CALPE - Met het oog op de komende verkiezingen voor het Europees parlement, informeren wij u graag over de belangrijkste “update” die het kantoor van de “Censo Electoral” (kiezersregister) heeft gerealiseerd met betrekking tot “ stemmen voor de Europese burgers die in Spanje resideren”.

1) De laatste week van oktober 2013 heeft men informatie verstuurd aan de Europese burgers die in Spanje resideren en die bijgevolg in Spanje hun stem willen uitbrengen. De informatie werd verstuurd naar degenen die in de vorige Europese verkiezingen door de “Censo electoral” nog niet geïnformeerd werden en die hun wens om te stemmen voor de Europese verkiezingen in de gemeentehuizen nog niet uitgebracht hadden.

2) Zij die deze documenten ontvangen hebben, kunnen bijgevolg stemmen door de ingesloten verklaring in te vullen en deze gratis via de post naar “La Delegación Provincial de la Oficina del Censo Electoral” te versturen. Wie een NIE-nummer heeft kan telematisch stemmen via het “INE” (Instituto Nacional de Estadística) Nationaal Instituut voor Statistiek.

3) 30 januari is de laatste dag dat de verklaring voor stemrecht voor de Europese verkiezingen ingevuld kan worden. Verklaringen die tot deze datum bij het gemeentehuis ingediend zijn, worden verstuurd naar de “Delegacion Provincial” zodat ze binnen de wettelijke periode aan de kiezerslijst kunnen toegevoegd worden. De verklaringen die na 30 januari 2014 ingediend worden, alsook eventuele varianten, zullen bijgevolg geen deel uitmaken van de geldige kiezerslijst, behalve wanneer de betrokkene een claim indient binnen de gebruikelijke wettelijke periode die daarvoor volgens de wet voorzien is. In het laatste geval krijgt betrokkene daarover bericht.

César Sánchez - Burgemeester van Calpe

Restaurant Isidro te Benidorm bestaat 30 jaar

We zijn het jaar 2014 binnengestapt, het jaar waarin Restaurante Isidro haar 30-jarig bestaan viert. Jaren van hard werken, veel inspanning en toewijding. Dat alles heeft zijn vruchten afgeworpen, 30 jaar is niet niks. Restaurante Isidro wil haar klanten bedanken voor hun loyaliteit en waardering. Het buffet, wij waren de eerste in Benidorm, bestaat uit een combinatie van zeer verschillende gerechten. In het 30-jarig bestaan hebben wij enorm veel mensen van diverse nationaliteiten mogen begroeten. Het feit dat niet alleen Spanjaarden maar ook klanten uit andere landen bij Isidro komen eten heeft ertoe geleid dat het buffet zeer divers is. Voor elk wat wils zeg maar en ook het dessertbuffet is fameus. Ondanks de crisis blijven de traditionele gerechten gehandhaafd en zijn er zelfs een aantal nieuwe toegevoegd. Daarnaast is er natuurlijk de grill met vlees, vis en verse groenten, kortom een prachtig gevarieerd buffet.

De familie van Beek viert het 30-jarig bestaan van het Restaurant Isidro met een aantal leuke aanbiedingen. Uw 2e drankje of koffie is gratis. De BTW is bij alle prijzen inbegrepen, de prijs van

€ 9,95 per persoon blijft onveranderd. Wij danken iedereen nogmaals voor het vertrouwen en hopen u, ook als u nog niet eerder bij ons geweest bent, binnenkort te mogen begroeten.

De familie van Beek - Restaurante Isidro

Please login to comment

Comments

  • No comments found
   
   
© Leidschendams & Voorburgs Dagblad